מטפלת סיעודית
תוחלת החיים הוא מושג ההולך ומתארך בימינו, הודות להתקדמות בטכנולוגיה וברפואה. המשמעות היא, לעיתים, ששנות ההתבגרות והזיקנה של אדם הן ארוכות יותר מבעבר, ואנשים רבים בשנותיהם המאוחרות יותר חווים קשיי תפקוד שונים ובעקבות זאת זקוקים לעזרה כלשהי, בין אם בביצוע משימות ומטלות ספציפיות בהן הם מתקשים ובין אם בעזרה ממושכת ורצופה. אנשים כאלו מוגדרים במצב סיעודי , או אז יהיו זכאים לגמלת סיעוד מן המוסד לביטוח לאומי. מתן עזרה כזו – עזרה סיעודית, מתבצע על ידי מטפל או מטפלת סיעודיים או דרך מוסד סיעודי כלשהו, דוגמת בית אבות סיעודי בו עובר הקשיש להתגורר על מנת לקבל עזרה מלאה משך כל היממה.
טיפול סיעודי בבית
במידה ובוחרים באופציה של מטפלת סיעודית, בין אם מטפלת ישראלית או עובדת זרה, זו מטפלת שבדרך כלל עוברת להתגורר דרך קבע עם הקשיש. הבחירה של מטפלת סיעודית אינה בחירה קלה, בייחוד לא למשפחה שמפקידה בידיה את הטיפול המלא באדם יקר. חשוב להבין כי מטפלת סיעודית של קרוב משפחה, סבא או סבתא תהפוך להיות חלק מרכזי מחייו של הקשיש, כמעט כמו אדם נוסף במשפחה.
חשוב לציין כי סיוע סיעודי, כזה או אחר, עולה סכומים לא מבוטלים, ולבד מהזכאות לגמלת סיעוד של הביטוח הלאומי, מקור הסיוע הנפוץ ביותר הינו תשלום מחברות הביטוח המגיע לאנשים מתוקף זה שהם רכשו לעצמם ביטוח סיעודי בשלב מוקדם יותר במהלך חייהם.
כיצד נבחר את המטפל המתאים?
יש כמה דברים חשובים שכדאי לקחת בחשבון כאשר מחפשים עובדת סיעודית, על מנת להבטיח כי אנו מעניקים לקשיש את הטיפול הטוב ביותר ומפקידים את ביטחוננו באדם המתאים. מכיוון שמדובר בהתאמה בין אישית בין בני אדם, אין כללים ברורים של עשה ואל תעשה או נכון ולא נכון, וחשוב להכיר את הקשיש מקרוב ולקחת בחשבון את כל צרכיו על מנת לבחור בסוג הטיפול המתאים ובמטפל המתאים לביצוע המשימה.
הקריטריון הבסיסי ביותר בבחירת מטפלת סיעודית הוא השפה. זהו אלמנט חשוב בייחוד במידה והקשיש דובר שפה זרה או שהוא דובר עברית בלבד. בכל מקרה רצוי לבחור מטפלת שמדברת עברית ברמה כמה שיותר טובה ובמידה וישנה שליטה, גם אם חלקית, בשפות זרות ובייחוד באנגלית, הרי שזה יתרון.
גיל המטפל או המטפלת והחוזק הפיזי חשובים מאוד אף הם, בייחוד אם הקשיש זקוק לעזרה בביצוע מטלות אישית כמו רחצה ולבישת בגדים, שיצריכו מן המטפל או המטפלת להרים ולהזיז את הקשיש. חשוב למצוא מטפלת לא מבוגרת מדי, שעדיין תוכל לבצע מטלות פיזיות אך גם לא צעירה מדי, כך שיהיה לה ניסיון חיים מסוים והבנה בוגרת של מצב הקשיש, הסיוע לו הוא זקוק והשמירה על כבודו במסגרת מתן הסיוע.
בדיקה של קורות חיים והמלצות ממעסיקים קודמים לפני ששוכרים את שירותיה של מטפלת סיעודית חשובים ביותר. ככלל עדיף שלכל מטפלת ששוכרים יהיה ניסיון קודם בטיפול סיעודי בקשישים, נכים ועוד. כדאי לא להתפשר וכן לבחור מטפלת סיעודית בעלת הכשרה מסודרת, שכוללת ידע בטיפול סיעודי ואפילו ידע בביצוע מטלות רפואיות בסיסיות כמו טיפול בקטטר, מתן זריקות וכדומה.
ניתן בהחלט לבקש המלצה וחוות דעת מכל מעסיק קודם, כך שתוכלו לקבל כמה שיותר מידע על רמת המקצועיות של המטפלת. במידה ומעסיק או משפחה ששכרה את שירותיה של המטפלת בעבר, מספרת על התנהגות לא נאותה או חוסר מקצועיות ביותר ממקרה אחד, הדבר צריך להדליק נורה אדומה ולגרום לכם לבדוק את המטפלת ביתר זהירות.
כמו בתחומים רבים אחרים בחיים אינטואיציה והתרשמות אישית של בני המשפחה מן המטפלת המיועדת, יכולים להביא להחלטה הסופית האם להעסיקה או לא. כדאי לא להסתפק בפגישה אחת עם המטפלת ולדאוג לכך שיותר מבן משפחה אחד יפגוש את המטפל או המטפלת שמתכננים להעסיק.
יש להבהיר את הציפיות ותנאי ההעסקה הצפויים, למשפחה וכן למטפלת הסיעודית לפני תחילת העסקתה. כדאי גם לגרום למטפלת להרגיש כמה שיותר בנוח בסביבת העבודה החדשה שתהפוך גם לביתה החדש. ככל שהמטפלת הסיעודית תרגיש בנוח ומקובלת על ידי הקשיש ומשפחתו כך תהיה לה יותר מוטיבציה לשרת את המשפחה והמטופל על הצד הטוב ביותר.
חשוב גם לזכור כי אין בכניסתה של המטפלת לעבודה שוטפת משום הסרת האחריות לדאגה לקשיש מעל כתפי המשפחה. חשוב לשים לב לכל שינוי בהתנהגות אצל המטופל ולוודא כי עבודות הבית והמטלות של טיפול בקשיש מתבצעות על הצד הטוב ביותר כפי שציפיתם וסיכמתם מבעוד מועד.